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Dear Ms. Virdee 
 
Thank you for your letter dated 29 June 2012. In relation to your two queries:-  
  
1. With regards to The Infrastructure Planning (Model Provisions) Order 2010, we would 
note that this just provides a non-exhaustive set of examples of provisions which may be 
included in draft Development Consent Orders (DCOs), and that the Model Provisions Order 
no longer has any formal status under the Planning Act 2008 (the 2008 Act) regime.    
  
We would refer you to s.120(5)(a) of the 2008 Act which provides that an order granting 
development consent may apply, modify, or exclude a statutory provision which relates to 
any matter for which provision may be made in the order. This broadly drawn power has 
been used by a number of applicants for development consent to include, often in amended 
form, provisions drawn from legislation other than the 2008 Act in their draft DCOs. We 
would advise that an explanation as to the derivation of any such provisions that are 
included, and the reason for including them, should be set out in the Explanatory 
Memorandum which has to be submitted with an application for development consent.     
  
2. We note that you have made reference to paragraph 2, of Part 1 of Schedule 5 of the 
2008 Act. However, our understanding is that the interests and rights referred to here 
are private interests and rights over land. On that basis, this provision would arguably not 
permit the extinguishment of common land status nor allow for the 'designation' of a 
substitute parcel of land as common land.  
  
In any event, under the 2008 Act regime, as it applies in Wales, specific statutory 
provisions apply to certain matters including the exchange of common land for other lands. 
In this regard we would refer you to s.150 of the 2008 Act which provides that an order 
granting development consent may include provision the effect of which is to remove a 
requirement for a prescribed consent to be obtained, but only if the relevant body has 
consented to the inclusion of the provision. A list of the prescribed consents etc. is set out 
in the Schedule to The Infrastructure Planning (Miscellaneous Prescribed Provisions) 
Regulations 2010. These include, in Part 2, which relates specifically to Wales:- 
  
"28. An order under section 147 of the Inclosure Act 1845 (power to exchange common 
land for other lands)" 
  
This provision has subsequently been repealed, and the relevant statutory provision is now 
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set out in s.16 of the Commons Act 2006. In Wales, if consent to the inclusion of such a 
provision in a DCO cannot be obtained from the relevant consenting body, in this case the 
Welsh Ministers, then consent would need to be separately obtained from them.  
  
I trust that this answers your queries, but please let me know whether you wish to receive 
any further advice in relation to this matter. 
 
 
Yours faithfully 
 
 
 
Emré Williams 
Case Officer 
National Infrastructure Directorate 
The Planning Inspectorate 
Temple Quay House 
Temple Quay 
Bristol 
BS1 6PN 
 
Enquiries line: 0303 444 5000 
The Planning Inspectorate's National Infrastructure Planning web address: 
www.planningportal.gov.uk/infrastructure 
 
Advice may be given about applying for an order granting development consent or making 
representations about an application (or a proposed application). This communication does 
not however constitute legal advice upon which you can rely and you should obtain your 
own legal advice and professional advice as required. 
 
A record of the advice which is provided will be recorded on the infrastructure   pages of 
the Planning Portal together with the name of the person or organisation who asked for the 
advice. The privacy of any other personal information will be protected in accordance with 
our Information Charter which you should view before sending information to the Planning 
Inspectorate. 
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